Oi jospa suomalaisella ois joulu ainainen

Suomalaisien tapa viettää joulua on kummallinen. Peitetarinan mukaan silloin juhlitaan Jeesuksen syntymää, mutta sillä ei kuitenkaan vaikuta olevan paljonkaan tekemistä tämän asian kanssa, koska se ilmenee lähinnä joulukoristeissa ja joululauluissa, jos niissäkään.

Joskus muinoin käytiin kirkossa, mutta nykyisen viihteen ansiosta useimmat eivät pidä sitä tarpeellisena, koska todellisuudesta voi vieraantua kotioloissakin. On tärkeää, että televisiosta tulee paljon hyvää ohjelmaa, että kansa voisi vetäytyä omiin maailmoihinsa.

Englanninkielinen massaviihde on paljastanut kuinka huteralla pohjalla sivistys on Suomessa, ja itämeren ympäristössä yleensäkin, sillä Hollywoodin viihdetarjonnasta on tullut nopeasti todellisuuden korvike. Sen tapakulttuuri leviää tehokkaasti ja englanti syrjäyttää hitaasti paikalliset kielet, eikä tässä nähdä mitään pahaa vaan on osoitus oppineisuudesta, että tekee työtään englanniksi englanninkielisellä virkanimikkeellä. Korkeakoulumaailmassa ei enää välttämättä edes alennuta jättämään tutkimuksista suomenkielistä paperijälkeä, sillä englanninkielisessä viihteessäkin tehdään kaikki englanniksi.

Suomalaisille ja heidän sukulaiskansoilleen on tyypillistä, että ne, jotka oppivat nopeimmin, vieraantuvat todellisuudesta tehokkaimmin, mutta myös muut yrittävät parhaansa. Kouluissa käydään jäljittelemässä viihdettä ja tästä syntynyttä osaavan työvoiman pulaa paikataan maahanmuuttajilla, jotka asennoituvat oppimiseen toisin. Työllistämiskursseilla on tavallista, että ilmapiiri on sitä suotuisampi oppimiselle, mitä vähemmän suomalaisia on pakotettu mukaan, sillä näistä varsin harva haluaa oppia mitään. Ehkä kolmannes häiritsee muita viihtymällä ja kertoo välillä, että tämä asia jäi oppimatta jo ammattikoulussa tai että ei tuollaiseen tarvitse perehtyä kun on tullut käydyksi lukio. Aikataulujen noudattaminen on nuorena vaikeaa ja vanhempana osaa jo mennä ja tulla oman mielensä mukaan luontevasti.

Akateeminen työtön välttelee työllistämiskursseja parhaansa mukaan, sillä hän on mielestään liian tärkeä olemaan tekemisissä omaan alaansa kuulumattomien taitojen kanssa, vaikka yhä useampi opiskelee yliopistossa jotain, millä ei saa työpaikkaa, koska eksoottinen sivuaine kiinnostaa enemmän kuin sellainen tieto, jota muutkin pitävät hyödyllisenä.

Aikatauluja noudattava tai peräti työn ohella opiskeleva suomalainen vieraantuu vääjäämättä suomalaisista ja alkaa viihtyä paremmin maahanmuuttajien parissa, ja yleensä tällaisen kehityksen voi ennustaakin, koska tälle tielle lähtevät suomalaiset eivät näytä puhdasverisiltä suomalaisilta vaan seassa on niitä piirteitä, jotka saavat maahanmuuttajatkin oppimaan.

Suomalaisen joulun viihdetarjontaan kuuluu olennaisesti juuri sellainen viihde, jossa korostuu kaikki se, mistä on koulussa ja työelämässä pelkkää haittaa, joten kulttuurin muuttuminen liittyy selvästi jouluun. Samanlaista tunnelmaa halutaan pitää yllä koko ajan.

Joulun valmisteleminen aloitetaan monessa kodissa jo viikkoja aikaisemmin, jotta saavutettaisiin oikea tunnelma. Monella suomalaisella on jouluna käytössä jo toinen joulukuusi, jolla koti saadaan haisemaan metsältä, ja melkein kaikki koristelevat vieraan näköisiksi. Edes kuutamo ei pääse tuottamaan normaalia tunnelmaa, sillä ikkunoissa on luonnottoman värikkäät jouluvalot.

Koristeet vaikuttavat normaaleilta, koska muutkin kansat käyttävät samanlaisia, mutta jouluruoka antaa selviä viitteitä siitä, että suomalainen haluaa luoda joulusta ennen kaikkea keinotodellisuuden.

Varmasti muillakin kansoilla on samansuuntaisia taipumuksia, sillä jouluun liittyy muuallakin epätodellinen tunnelma, mutta suomalaiset ovat siitä omituinen kansa, että he käyvät jouluna ahkerasti hautausmailla. Tämä on selvä merkki siitä, että jouluun liittyy tarve palata juurilleen, mikä on risti riidassa sen kanssa, että joulu on olevinaan ilon juhla niin kuin muuallakin.

On kuin laina-aineksista olisi leivottu jotain, mikä näyttää pintapuolisesti katsottuna normaalilta, mutta jonka sisällä on kuitenkin jotain vierasta.

Suomalaiset eivät myöskään vietä joulua jouluna vaan jo aattona, jolloin lopetetaan valmistelut ja jaetaan lahjat. Joulupäivät ovat olevinaan lähinnä lepäilyä varten, vaikka ne tuntuvat olevan tärkeämpiä aatto, koska niistä toipumiseen menee aikaa. Vasta seuraavan vuoden puolella suomalaiset alkavat taas olla ennallaan.

On kuitenkin kyseenalaista, toipuvatko suomalaiset joulusta samalla tavalla kuin joskus ennen, sillä nykyisin television ääressä möllöttäminen ja elintarvikejäljitelmien syöminen jatkuu ympäri vuoden. Tämän kehityksen kanssa samassa tahdissa on kehittynyt myös kriisiterapiakulttuuri, jossa suomalaiset kehittyvät koko ajan säikymmiksi. Täysin tuntemattomien ihmisien kuoleminen aiheuttaa yhä kasvavassa väestönosassa tarvetta saada apua hirvittävään kriisiin, ja sen perässä tulee samanlainen reagoiminen televisiosarjojen hahmojen kuolemiin.

Kuolema sinänsä ei ole suomalaisia koskaan ihmeemmin hetkauttanut. Vanhoihin perinteisiin kuului järjestää hautajaisiin ammattimaisia itkijöitä virittämään muut oikeaan tunnelmaa, mutta olojen vapautumisen takia niistä on tullut perhejuhla, jossa tavataan sukulaisia ja jutellaan mukavia, sikäli kun ei jo valmistauduta riitelemään perinnöstä. Suomalainen hautausmaa on nykyisellään hoitamattoman näköinen paikka, sillä vaikka haudoille viedään mielellään kynttilöitä siksi, että muutkin vievät, niistä huolehtiminen ei ole yhtä tärkeää ja yhä useampi katsoo, että on turha menoerä maksaa siitä hyvästä, että seurakuntayhtymä huolehtisi haudasta.

Kuolema on järkyttävää yksinkertaisesti siksi, että se paljastaa, että on olemassa maailma, joka ei piittaa suomalaisen mielipiteistä, ja se kykenee tekemään lopullisia asioita. Tästä syystä se, vaikkapa kouluammuskelu on erittäin järkyttävä tapahtuma, sillä moni on päättänyt olla sitä mieltä, ettei niitä enää tapahdu, koska ne eivät kuulu suomalaiseen kulttuuriin. Sama pätee toki kaikkeen muuhunkin samantuuliseen toimintaan, mutta Suomessa on jo kaksi kertaa järkytytty syvästi siitä, että kouluammuskeluja voi tapahtua Suomessakin. Ensimmäinen ei ollut yhtä järkyttävä tapaus kuin kaksi muuta, koska se tuli oikeasti yllätyksenä eikä suomalaisilla ollut vielä ehtinyt olla tarvetta päättää, ovatko he sitä mieltä, että niitä voi tapahtua Suomessa.

Samoin se, että tv-sarjan hahmo päätetään tappaa, voi järkyttää syvästi, sillä suomalaisilla on mielipiteitä siitä, kuinka näille pitäisi käydä.

Heillä on voimakkaita mielipiteitä myös omasta kuolevaisuudestaan, sillä heitä on yritetty opettaa elämään terveellisesti antamalla ymmärtää, että neuvoja noudattavat ovat jotenkin parempia kuin muut, ja tällä on saavutettu tilanne, jossa suomalaiset yrittävät parantaa omia asemiaan mielipiteillä. Näin voidaan ottaa joitakin vapauksia, kuten vaikkapa jonkin päihteen runsas käyttö sillä perusteella, ettei käytä jotain toista päihdettä, tai oikeus esiintyä kasvissyöjänä, vaikka on vain jättänyt yksipuolisesta ruokavaliosta lihan pois. Suomalaiset ovat näissä asioissa hyvin kekseliäitä, joten koskaan ei voi tietää, mitä terveellinen elämä oikeasti pitää sisällään, mutta huijari itse yleensä luottaa siihen, että hän on terveempi kuin muut.

Mitä enemmän on huijannut, sitä enemmän järkyttyy sairastuessaan vakavasti elintapojensa takia, koska joutuu kohtaamaan sen tosiasian, ettei mielipiteillä ole käytännön vaikutusta.

Tämä on tärkeä ymmärtää, sillä mielipiteet ovat totuuksien korvikkeita ja niillä rakennetaan arvomaailma, jonka nojalla yritetään muuttaa maailmaa. Kitinä ja vinkuminen alkaa heti kun jokin uhma mielipiteitä, ja vakavassa tapauksessa suomalainen voi tarvita kriisiterapiaa.

Suomalaisilla on niin voimakas taipumus rakentaa epätodellisuutta, että palvelu on Suomessa poikkeuksellisen töykeää. Normaali huomaavaisuus tulkittaisiin siten, että asiakkaat ovat jotenkin muuttuneet paremmiksi ihmisiksi ja tämä tekisi heistä röyhkeitä, joten palvelualoilla opitaan nopeasti, että huomaavaisuutta kannattaa säännöstellä ja siitäkin huolimatta röyhkeästi käyttäytyvät asiakkaat kaipaavat opastusta löytääkseen oman paikkansa maailmassa.

On täysin mahdollista, että suomalaiset ovat saavuttaneet ainaisen joulun, sillä televisio edustaa heille jo todellista maailmaa. Sen ohjelmatarjonta herättää enemmän tyytymättömyyttä kuin se, mitä maailmassa tapahtuu, ja moni asia, mitä maailmassa tapahtuu, lakkaa olemasta, jos se saadaan pois tiedotusvälineistä.

Internet ei ole suomalaisille tiedon valtatie vaan epätodellisuuden täydennysosa, ja sitä käyttävät humalaiset huolestuttavat enemmän kuin rattijuopot. Siitä täytyisi saada poistettua kaikki se, mistä suomalainen ei pidä, ja asia on vakava, mutta varsin harva on sitä mieltä, että ihmisiä tappaneen rattijuopon olisi välttämättä saatava ehdoton vankeusrangaistus, koska se on todellisen maailman juttuja, joita yritetään saada muuttuman mielipiteiden avulla. Jos rattijuoppo tappaa jonkun läheisen ihmisen, niin sitten voi mennä kriisiterapiaan, jotta ei joutuisi heräämään todellisuuteen.

Myös suomalaisien välinen yhteydenpito muuttuu koko ajan jouluisempaan suuntaan, sillä nykyisin on helppoa olla ympäri vuoden yhteydessä vain niihin ihmisiin, joiden kanssa haluaa olla tekemisissä. Tiedon määrän lisääntyessä tietämättömyys lisääntyy, kun suomalaisien välinen tiedonvälitys muuttuu koko ajan enemmän vain siksi, että tietämättömät kyselevät asioista toisiltaan.

Jouluvalmisteluista sama kehitys on näkynyt jo kauan, sillä on jo perinne, että lahjoja mietitään pienessä piirissä mielipidepohjalta ja lopputulos on hyvä kokoelma väärin valittuja lahjoja. Joulun jälkeen kauppoihin palautetaan paljon kirjoja siksi, etteivät ne miellytä saajiaan tai siksi, että samaa kirjaa on tullut useampi kappale. Kuitenkin suomalaiset uskovat sinnikkäästi, että kirja on hyvä valinta, jollei yhtään tiedä, mitä toinen haluaisi lahjaksi.

Lahjojen taso näkyy myös siinä, että joulun jälkeiset alennusmyynnit kiinnostavat suomalaisia kovasti, koska silloin voi ostaa halvalla sellaista, mitä ei saanut lahjaksi.

Mainokset

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s