Tietämättömyys on voimaa

noisepollution460

Suomalaisessa keskustelukulttuurissa järjellisien ajatuksien torjumisella on hyvin keskeinen rooli. Niitä ei vain haluta kuulla, sillä tarve päästä rehentelemään omilla ajatuksilla on kova, vaikka ne ovat yleensä vain mielikuvia, jotka ovat syntyneet heille niin rakkaan möllöttämisen yhteydessä.

Argumentoinnissa tärkein taito on jankuttaminen, koska möllöttämiseen ei liity järin paljon aivotoimintaa ja mielikuvat syntyvät sen johdosta niin yksinkertaisen prosessin kautta niin yksinkertaisista aineksista, että lopputuotteen voi lausua ääneen yhdellä lauseella tai jopa yhdellä sanalla. Sitä sitten hoetaan joukolla vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen.

Kuitenkin sama järki, joka hokee vaikkapa naisen eurosta sellaisella sitkeydellä, että ulkopuoliselle tulee varmasti selväksi, että kana-aivo on erittäin hyvä ja käyttökelpoinen sana, on käsittävinään kaiken mahdollisen. Jopa suomalainen byrokratia, joka on kehittynyt niin kiharaiseksi ja massiiviseksi, että asiantuntijankaan on vaikea hahmottaa sen toimintaa – tai monessa tapauksessa toimimattomuutta – on olevinaan vain jotain, minkä voi typistää muutamaksi sanaksi loputonta juupas eipäs -inttämistä varten.

Äärettömällä yksinkertaisuudella ja loputtomalla itseriittoisuudella ollaan saavutettu tilanne, jossa kuka tahansa voi teeskennellä ymmärtävänsä mitä tahansa. Tämä taas on suomalaista demokratiaa puhtaimmillaan, joten tilannetta ei oikeastaan edes voi kyseenalaistaa vaan inttämisen on oltava rationaalisin mahdollinen tapa argumentoida ja asioiden lähestyminen millä tahansa muulla tavalla on vain todiste siitä, että demokratian ihanteista poikkeava henkilö on tyhmä ja väärässä.

Kaikesta näkyy selvästi, että asioihin perehtyminen on perinnöllinen ominaisuus, koska Suomessa sitä ei tapahdu. Sen sijaan arvostetaan sitä, että joku sulkeutuu mökkiinsä ja ajattelee humalapäissään kaiken itse.

Suomalaisien omat ajatukset eivät yleensä ole omia, koska sellaisen muodostaminen on heille vaikeaa, jollei peräti mahdotonta, mutta tässä yhteydessä vieraiden vaikutteiden omaksuminen on sallittua ja jopa ihannoitavaa, kunhan ne vain ovat selvästi typeriä, jotta muut tietäisivät mistä on kyse.

Voi aivan hyvin lukea lehdestä jotain roskaa tai vaikka poimia ideoita elokuvista, koska olennaista on, että pyörittelee möllöttäessään mielessään vähän jotain ja tulee johonkin lopputulokseen. Ei haittaa ollenkaan, vaikka se merkitsisi sitä, että päättää pitää fiktiota totuutena vain siksi, että se miellyttää jollain tavalla.

Tärkeintä on, ettei suomalaisen tarvitse kokea olevansa hölmömpi kuin joku muu, ja sen tähden ulkomailta omaksutaan yleensä huonot vaikutteet, joita puolustetaan sitten henkeen ja vereen kritiikkiä vastaan. Hyvä ajatus ei kelpaa, koska se korostaisi tarvetta etsiä niitä jostain muualta, mutta huonon lainaaminen on mukava ratkaisu, koska apinoitavana olevakaan taho ei kuitenkaan onnistu omissa pyrkimyksissään.

Suomalainen selvästi osaa jossain määrin hahmottaa loogisia ajatusrakenteita, sillä hän osaa vältellä niitä varsin taitavasti.

Oman näkökannan puolustamisessa saa käyttää kaikkia alhaisia keinoja, sillä ainoa päämäärä on se, että pääsee kokemaan voittaneensa jonkun väittelyssä. Suomalaisien kanssaan on turha yrittää keskustella tästä asiasta, sillä heillä on metakeskustelun tilalla toinen väittely samasta aiheesta ja siinä leimataan kaikki eri mieltä olevat suoralta kädeltä tyhmiksi ja mielisairaiksi.

Suomalaisien suhde muuhun maailmaan on mahdollisimman ohut. Ulkomaanuutiset vääristellään tuntemattomiksi ja sitten niitä tulkitsevat asiantuntijat, joilla ei välttämättä ole mitään käsitystä koko asiasta, ja tiedustelutoimintaa on sen verran, että vastavakoilu kykenee vähän arvioimaan, kuinka paljon Suomessa on muiden maiden agentteja, ja näin sen tuleekin olla, sillä suomalainen tarvitsee näissä asioissa mahdollisimman suuren valehtelun vapauden. Ulkomaailman asiat on saatava keksiä vapaasti omasta päästä.

Järjestelmä on lähes ilmatiivis, koska suomalainen osaa olla ottamatta vastaan sellaista tietoa, joka ei häntä miellytä, ja näin voidaan välttyä havaitsemasta, että yleensä kaikki ovat väärässä.

Suomalainen selittää mielellään, kuinka tärkeämpien kansojen tulisi toimia, sillä näin hän voi kokea kohonneensa jotenkin niiden yläpuolelle. Samaan pyritään maan sisälläkin, mutta siellä samanlainen eristäytyminen ei ole mahdollista, mistä sitten syntyy voimakas konsensushakuisuus, koska näkemyseroja ei osata käsitellä muuten.

On periaatteessa aivan sama, mitä mieltä tärkeistä asioista ollaan, kunhan ei tarvitse yrittää väitellä niitä, ja jotta vaikuttaisi kuitenkin siltä, että osataan väitellä, intetään toisarvoisista asioista, jotka muuttuvat näin tärkeiksi ja vievät huomiota kaikelta siltä, mistä ollaan samaa mieltä. Näin summittaisesti valitut yhteiset mielipiteet saavat aiheuttaa vahinkoa kaikessa rauhassa sillä aikaa kun kansa keskittyy inttämään jostain, millä ei ole alkeellisintakaan merkitystä.

Suomessa tieteellinen tutkimuskin pyrkii olemaan mielipidekirjoittelua, joten kukaan ei ole koskaan vastuussa mistään. Korkeintaan vaihdetaan hallituspuolueiden johtajia ja sitten voidaan taas jatkaa samaan malliin.

Tulkinnat vaihtelevat sen mukaan, onko onnistuttu vai ei olla, ja koska yleensä ei olla, Suomi on pääsääntöisesti olosuhteiden armoilla eikä kukaan mahda asioille mitään. Lähinnä vain se, että laman pohjan jälkeen alkaa vääjäämättä nousukausi, on ilon ja riemun aihe, ja siitä otetaankin kaikki irti. Menot pyrkivät kasvamaan niin paljon, että seuraavasta romahduksesta tulee vieläkin pahempi.

Kansan yhtenäisyys on kiinni lähinnä tietämättömyyden vapaudesta, koska sen avulla voidaan elätellä sellaista mielikuvaa, että yhteiskunnallisessa toiminnassa olisi jotain järkeä.

Mainokset

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s